leveling problemen met de bltouch op cr10max

Vragen over het gebruik van de printer, toepassingen etc.
danny5692
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 jan 2020, 09:59
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

leveling problemen met de bltouch op cr10max

Bericht door danny5692 » 13 jan 2020, 20:00

Ik heb een probleem waar ik niet uitkom.
kort geleden heb ik een creality cr10 max gekocht, en na veel proberen krijg ik het automatische levelproces met de bltouch niet voor elkaar.

Zoals in veel filmpjes gezien ben ik begonnen met een handmatige leveling om het bed zoveel mogelijk vlak te krijgen.
Vervolgens heb ik z-offset aangepast in het midden met een 0,2mm voeler. Als ik hem hierna op "home" zet, komt hij keurig op niveau.
Dan wanneer ik een print wil starten, en de Bltouch zijn zijn metingen doet over het hele bed, lijkt alles goed te gaan.
Echter wanneer de print daadwerkelijk start, print hij 1 tot 2mm hoger dan hij hoort te doen.

Ik pas dan de hoogte snel aan terwijl hij begint met de "adjust functie".

elke volgende print, begint hij weer hoger te printen.

Ik krijg het idee dat de bltouch zijn werk helemaal niet goed doet.

Wat zou ik verkeerd kunnen doen? zijn er meer mensen met deze machine die dit ervaren?

Ik gebruik de nieuwste versie Cura als slicer.
CR-10
CR-10 max
Rhino/NX/solid edge/autocad/cura

Bobby
Berichten: 138
Lid geworden op: 24 dec 2017, 23:22
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: leveling problemen met de bltouch op cr10max

Bericht door Bobby » 13 jan 2020, 21:54

Ik zou de G-code file eens openen als txt file (in bv notepad++ ) en kijken op welke z hoogte cura wil dat de printer begint te printen. Dan weet je zeker dat de cura slicer geen offset toevoegt en kun je je concentreren op het troubleshooten van de hardware.
Je zou zoiets moeten zien in het begin van de g-code file:

Code: Selecteer alles

<knip>
;LAYER:0
M107
G1 F600 Z0.4
G0 F1500 X99.264 Y98.856 Z0.4
;TYPE:SKIRT
G1 F600 Z0.2                            ;<--- NB: de begin z-hoogte is hier 0,2 wat overeenkomt
 					;     met de ingestelde layer height in cura
G1 F2400 E0
G1 F2100 X99.789 Y98.387 E0.02943
G1 X100.438 Y97.847 E0.06472
G1 X101.528 Y97.057 E0.121
<knip>

danny5692
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 jan 2020, 09:59
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Re: leveling problemen met de bltouch op cr10max

Bericht door danny5692 » 13 jan 2020, 22:41

ik zou niet weten waar ik moet kijken...


;FLAVOR:Marlin
;TIME:26021
;Filament used: 20.0925m
;Layer height: 0.2
;MINX:184.009
;MINY:168.776
;MINZ:0.2
;MAXX:265.991
;MAXY:270.09
;MAXZ:70
;Generated with Cura_SteamEngine 4.4.1
M140 S60
M105
M190 S60
M104 S200
M105
M109 S200
M82 ;absolute extrusion mode
M201 X500.00 Y500.00 Z100.00 E5000.00 ;Setup machine max acceleration
M203 X500.00 Y500.00 Z10.00 E50.00 ;Setup machine max feedrate
M204 P500.00 R1000.00 T500.00 ;Setup Print/Retract/Travel acceleration
M205 X8.00 Y8.00 Z0.40 E5.00 ;Setup Jerk
M220 S100 ;Reset Feedrate
M221 S100 ;Reset Flowrate

G28 ;Home
M420 S1 Z2 ;Enable ABL using saved Mesh and Fade Height

G92 E0 ;Reset Extruder
G1 Z2.0 F3000 ;Move Z Axis up
G1 X10.1 Y20 Z0.28 F5000.0 ;Move to start position
G1 X10.1 Y200.0 Z0.28 F1500.0 E15 ;Draw the first line
G1 X10.4 Y200.0 Z0.28 F5000.0 ;Move to side a little
G1 X10.4 Y20 Z0.28 F1500.0 E30 ;Draw the second line
G92 E0 ;Reset Extruder
G1 Z2.0 F3000 ;Move Z Axis up

G92 E0
G92 E0
G1 F1500 E-6.5
;LAYER_COUNT:350
;LAYER:0
M107
G0 F6000 X196.216 Y181.741 Z0.2
;TYPE:SKIRT
G1 F1500 E0
G1 F1200 X196.405 Y181.539 E0.0092
G1 X197.231 Y180.677 E0.04891
G1 X197.458 Y180.448 E0.05963
G1 X197.646 Y180.263 E0.06841
G1 X197.751 Y180.16 E0.0733
G1 X198.395 Y179.543 E0.10296
G1 X198.584 Y179.367 E0.11155
G1 X198.84 Y179.133 E0.12309
G1 X198.944 Y179.039 E0.12775
G1 X199.274 Y178.745 E0.14245
CR-10
CR-10 max
Rhino/NX/solid edge/autocad/cura

Bobby
Berichten: 138
Lid geworden op: 24 dec 2017, 23:22
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: leveling problemen met de bltouch op cr10max

Bericht door Bobby » 14 jan 2020, 05:06

Het lijkt me geen probleem met de instellingen van cura. De eerste 2 primerlijnen(?) worden wat hoog geprint op 0,28mm maar daarna begint de print op 0,2 mm hoogte:

Code: Selecteer alles

G92 E0 ;Reset Extruder
G1 Z2.0 F3000 ;Move Z Axis up				hier gaat z naar 2mm
G1 X10.1 Y20 Z0.28 F5000.0 ;Move to start position	hier gaat z naar 0,28mm
G1 X10.1 Y200.0 Z0.28 F1500.0 E15 ;Draw the first line	en print een eerste lijn van [10;20] naar [10;200]
G1 X10.4 Y200.0 Z0.28 F5000.0 ;Move to side a little		
G1 X10.4 Y20 Z0.28 F1500.0 E30 ;Draw the second line	en print tweede lijn van [10,4;200] naar [10,4;20]
G92 E0 ;Reset Extruder
G1 Z2.0 F3000 ;Move Z Axis up				hier gaat z naar 2mm

G92 E0
G92 E0
G1 F1500 E-6.5
;LAYER_COUNT:350
;LAYER:0
M107
G0 F6000 X196.216 Y181.741 Z0.2				hier gaat z naar 0,2mm
;TYPE:SKIRT
G1 F1500 E0
G1 F1200 X196.405 Y181.539 E0.0092			en begint met de skirt van het model te printen
Wat me wel opvalt is dat er met een G0 naar de startpositie van de skirt wordt gegaan en bij mij met een G1 maar beide zouden op de juiste positie moeten uitkomen.
Je zou dus verder moeten kijken. Misschien doe je wat verkeerd in de BLtouch kalibratie of staat er wat verkeerd in de opgeslagen mesh? Loop de stappen nog even na met bv https://letsprint3d.net/guide-how-to-ca ... ng-sensor/ en doe de autolevel mesh save opnieuw (of gebruik een G29 (=autoprobe het bed) ipv de M420 (gebruik de opgeslagen mesh).

danny5692
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 jan 2020, 09:59
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Re: leveling problemen met de bltouch op cr10max

Bericht door danny5692 » 14 jan 2020, 07:24

Ik heb dit filmpje al een paar keer gezien. mijn hoop lag bij een eenvoudige oplossing, zonder het herschrijven van een script.
maar ik ga toch eens met dit filmpje aan de gang.

bedankt voor je hulp.
CR-10
CR-10 max
Rhino/NX/solid edge/autocad/cura

Rob52
Berichten: 1962
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:35
Locatie: Gendringen
Contacteer:

Re: leveling problemen met de bltouch op cr10max

Bericht door Rob52 » 14 jan 2020, 09:34

danny5692 schreef:
14 jan 2020, 07:24
mijn hoop lag bij een eenvoudige oplossing, zonder het herschrijven van een script.
Dat zou ook niet nodig moeten zijn. Behalve misschien een toevoeging in het startscript van je slicer, voor een auto level bij het begin van elke print, maar dat hoeft maar eenmalig. Ik heb het bij m'n Anet ook eens gehad, maar weet niet meer precies waar het uiteindelijk aan lag.

Wat krijg je voor waarde als je na de hele procedure je printer weer hebt aan gezet en je M851 verstuurt? En hoe zit het met je soft end stops? Blokkeert die niet de negatieve waarde van de Z-offset? Je kunt ingeven in Marlin hoeveel je door het nulpunt mag gaan voor de software end stop het blokkeert.

(Als M851 niet werkt dan heb je de probe niet juist geïnstalleerd in Marlin.)
Groeten, Rob.

* Gemodificeerde Anet A8
* Gemodificeerde Anycubic Kossel Lineair Plus

Citeer a.u.b. alleen als het echt nodig is en antwoord normaal met de knop PLAATS REACTIE.
Meer weten over citeren, quoten en antwoorden? Klik HIER.

danny5692
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 jan 2020, 09:59
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Re: leveling problemen met de bltouch op cr10max

Bericht door danny5692 » 14 jan 2020, 10:20

Wat je schrijft zegt me nog niet zoveel. Ik moet me hierin echt gaan verdiepen en moet dit gaan leren.
Ik los het uiteindelijk ook wel op, dit met de hulp die jullie bieden.

ik heb pronterface gedownload en ga vanavond starten met de calibratie van de bltouch zoals in de link is aangegeven die Bobby gaf.

als ik dit klaar heb zal ik de uitkomst hier plaatsen. Dit ook omdat er meer mensen zijn met hetzelfde probleem.
CR-10
CR-10 max
Rhino/NX/solid edge/autocad/cura

Bobby
Berichten: 138
Lid geworden op: 24 dec 2017, 23:22
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: leveling problemen met de bltouch op cr10max

Bericht door Bobby » 14 jan 2020, 13:06

danny5692 schreef:
14 jan 2020, 07:24
mijn hoop lag bij een eenvoudige oplossing, zonder het herschrijven van een script.
Wat Rob52 zegt; "Dat zou ook niet nodig moeten zijn". Wel is belangrijk dat je de autobedlevel mesh opnieuw opslaat nadat je de kalibratie hebt doorgevoerd. Je gebruikt nu in je startscript het M420 commando. Dit gebruikt de laatst opgeslagen bedlevel probe gegevens en als je deze niet vernieuwd hebt, gebruik je oude gegevens. G28, G29 en daarna M500 is home axis, probe bedlevel en save to EEPROM (EEPROM data moet dan wel enabled zijn in Marlin).
Je kan het M420 S1 Z2 commando in je startscript eventueel vervangen door een G29 commando. Dan wordt de bedlevel elke keer opnieuw 'geprobed' en gebruik je dus 'verse' gegevens maar als je de juiste bedlevel data hebt opgeslagen zou dit niet nodig zijn.
Ook het controleren van de z-offset met M851 en wat rob52 nog meer zegt is nuttig.

danny5692
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 jan 2020, 09:59
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Re: leveling problemen met de bltouch op cr10max

Bericht door danny5692 » 15 jan 2020, 12:38

Nou!

Met hulp van jullie is het wel gelukt. ik heb deze https://letsprint3d.net/guide-how-to-ca ... ng-sensor/ link gebruikt en heb de offset aangepast in pronterface, precies volgens het filmpje.

zojuist heb ik de tweede testprint gedaan, en alles werkt naar behoren.

hier ben ik ontzettend blij mee! Hartstikke bedankt mannen. :)
Afbeelding
CR-10
CR-10 max
Rhino/NX/solid edge/autocad/cura

Bobby
Berichten: 138
Lid geworden op: 24 dec 2017, 23:22
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: leveling problemen met de bltouch op cr10max

Bericht door Bobby » 16 jan 2020, 00:46

We aim to pee ...eh to please. 😁
Fijn dat je het werkend hebt gekregen en dat je ook laat weten hoe.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten