anet a6 extruder feed probleem

Vragen over het gebruik van de printer, toepassingen etc.
StefB
Berichten: 18
Lid geworden op: 06 mei 2019, 19:53
Contacteer:

anet a6 extruder feed probleem

Bericht door StefB » 06 mei 2019, 21:47

Hallo Printers,

Net aangemeldt, en ik stel me later even voor:

Poosje gelden een anet a6 printer gekocht en vrij direkt goede prints gemaakt. Na een zekere tijd print de machine met te weinig materiaal. Er komt nauwelijks plastic uit de kop. Na veel gepruts heb ik de steps/mm van de extruder van 95 naar 900 gezet. Dat geeft een aanzienlijk beter resultaat. Bijna een volmaakte print.
Bij het starten zie ik een proefstukje uit de nozzle schieten, dus ergens is een instelling niet goed.
Ik werk met cura 2.3.1 (32Bits) overal is het filament op 1,75 mm aangevinkt.... wat doe ik niet goed?

Stef

Rob52
Berichten: 643
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:35
Locatie: Gendringen
Contacteer:

Re: anet a6 extruder feed probleem

Bericht door Rob52 » 06 mei 2019, 22:05

De steps naar 900 lijkt me heel erg slecht, dat is ca. 10 keer zoveel als nodig is. Ik denk dat je nozzle gewoon verstopt zit en door er zoveel druk achter te zetten forceer je nu de juiste hoeveelheid er uit. Waarschijnlijk staat je extrudermotor nu ook je filament weg te schaven. Zeker omdat je schrijft dat hij het eerst wel goed deed dan is die stap van 95 naar 900 niet iets wat nodig is, afgezien van dat het veel te hoog is.
Groeten, Rob.

* Gemodificeerde Anet A8
* Anycubic Kossel Lineair Plus

dmdamen
Berichten: 23
Lid geworden op: 27 mar 2019, 07:49
Locatie: Doetinchem
Contacteer:

Re: anet a6 extruder feed probleem

Bericht door dmdamen » 06 mei 2019, 22:40

Ik heb vorige week gemeten en kwam met mijn A6 uit op 103.26 steps/mm. 900 lijkt me dus veel te hoog

Toen ik mijn A6 net had kreeg ik hier ook problemen mee. Check het tandwiel van je extruder even. Bij mij was ie na zo'n 10 prints los gaan zitten en verschoven. Hierdoor kon hij het filament niet goed aanduwen.
Anet A6-L, Marlin 1.1.9, Octoprint, Cura 4 en 3DTouch

StefB
Berichten: 18
Lid geworden op: 06 mei 2019, 19:53
Contacteer:

Re: anet a6 extruder feed probleem

Bericht door StefB » 06 mei 2019, 23:01

De wieltjes zitten vast, en staan oook niet te ' schaven' . Eigenlijk werkt de printer goed bij een print vanuit cura. Echter als ik de motion knop op de machine bedien dan komt er bij een kleine verselling (1-2 mm op display) een hele lange sliert uit de kop. Daar heeft de 900 steps/mm dus wel invloed.
Ik heb zelf de indruk dat de F waarde in cura te klein is. maar waar kan ik die vinden/zien ofwel beinvloeden?

Stef

Rob52
Berichten: 643
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:35
Locatie: Gendringen
Contacteer:

Re: anet a6 extruder feed probleem

Bericht door Rob52 » 06 mei 2019, 23:21

Ik weet niet wat je met de F waarde bedoelt. Feed? Het kan dat je de verkeerde nozzlediameter in Cura bij de extruder heb staan. Ik neem aan dat je de waardes in het gewone rijtje van instellingen wel goed hebt staan overeenstemmend met de nozzle.

Nozzlediameter vind je bij Insellingen -> Printer -> Printer beheren -> Machine-Instellingen -> Extruder 1.
Groeten, Rob.

* Gemodificeerde Anet A8
* Anycubic Kossel Lineair Plus

StefB
Berichten: 18
Lid geworden op: 06 mei 2019, 19:53
Contacteer:

Re: anet a6 extruder feed probleem

Bericht door StefB » 07 mei 2019, 08:55

Goedemorgen Rob,

Ja, dat klopt allemaal 0,4mm Zelfs het materiaal heb ik toegevoegd met 1,75mm. Kan je in cura de voedingssnelheid van de extruder instellen?? Stel dat ik de extruder bij een sneller wil laten 'persen" hoe regel ik dat dan. Of loopt de extruder altijd de steps/mm snelheid en pas je de printer (x en y) daarom aan? Die staan nu op 50mm/sec. met uitlopen op buitenwall van 30mm/sec

Stef

Rob52
Berichten: 643
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:35
Locatie: Gendringen
Contacteer:

Re: anet a6 extruder feed probleem

Bericht door Rob52 » 07 mei 2019, 10:07

Cura heeft erg veel instelmogelijkheden en ik ken ze echt niet allemaal. Maar zover ik weet kun je alleen de eerste laag forceren door de 100% daar aan te passen. De snelheid van de diverse onderdelen worden aangepast zodra je de printsnelheid in Cura aanpast. Alhoewel je de automatisch mee veranderende voorgestelde waarden van bijvoorbeeld buitenwand, binnenwand en invulling wel zelf kunt aanpassen.

Dat heeft verder niets te maken met de instelling voor de extruder. De extruder staat ingesteld op aantal stappen per mm. Dat is een verhouding in maat voor afstandsoverbrenging niet voor snelheid of tijd. Dus het maakt niet uit hoe snel je print, de extruder blijft bijvoorbeeld 95 stappen per mm doen, alleen worden die 95 stappen in een kortere of langere tijdsperiode gemaakt.

Afhankelijk van welke (Marlin) software je op de printer hebt zitten kun je (alleen) tijdens het printen in het menu (tunen of afstellen) de snelheid opvoeren of terugbrengen. Alle onderdelen worden daar automatisch op aangepast. In datzelfde menu kun je ook los andere aanpassingen doen waaronder de fansnelheid, maar ook de flow van je filament. Daar kun je dan wel van de 100% (is de 95 st/mm) afwijken wat meteen duidelijk zichtbaar wordt in je printresultaat.

Je kunt de printsnelheid in dat menu niet onbeperkt verhogen. Die wordt beperkt door maximale snelheidsinstellingen per as. Die worden dus niet overschreden maar zijn ook wel weer individueel aan te passen.
Groeten, Rob.

* Gemodificeerde Anet A8
* Anycubic Kossel Lineair Plus

StefB
Berichten: 18
Lid geworden op: 06 mei 2019, 19:53
Contacteer:

Re: anet a6 extruder feed probleem

Bericht door StefB » 09 mei 2019, 17:54

Ok, duidelijk,

net nieuwe nozzle gemonteerd. De steps/mm van de extruder terug gezet naar 100 steps/mm. Nozzle geeft bij 225 graden een goede handmatige doorvoer. Bij printen van een testmodelletje geeft hij echter weer dezelfde problemen. Veel te weinig materiaal.
Configuratie van extruder weer terug naar 900 step/mm. Waarbij je een goede print krijgt.

Wat er gebeurd is het volgende: De machine refereert naar 0,0. Dan gaat de Z as 15mm omhoog. Vervolgens geeft de extruder korte tijd een enorme dikke straal materiaal. Zo'n 4 a 5 cm lang. Daar zitten dus die 900 steps/mm in blijkbaar.
Nu gaat de machine naar de print startpositie en begint met printen.

Hieronder de uitdraai van de G-code van een kubus 30x30mm met wanddikte 1mm 15mm hoogte

;FLAVOR:RepRap
;TIME:566
;Generated with Cura_SteamEngine 2.3.1
M190 S60
M104 S225
M109 S225
G21 ;metric values
G90 ;absolute positioning
M82 ;set extruder to absolute mode
M107 ;start with the fan off
G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops
G28 Z0 ;move Z to min endstops
G1 Z15.0 F9000 ;move the platform down 15mm
G92 E0 ;zero the extruded length
G1 F200 E3 ;extrude 3mm of feed stock
G92 E0 ;zero the extruded length again
G1 F9000
;Put printing message on LCD screen
M117 Printing...
;LAYER_COUNT:100
;LAYER:0
M107
G1 F1800 E-1
G0 F2250 X95.039 Y86.245 Z.299
;TYPE:SKIRT
G1 F1800 E0
G1 F3000 X95.502 Y85.815 E0.00314
G1 X96.016 Y85.446 E0.00629
G1 X96.572 Y85.146 E0.00943
G1 X97.161 Y84.918 E0.01257
G1 X97.775 Y84.766 E0.01572
G1 X98.666 Y84.686 E0.02016
...
...
extruder eindigt op E68,77

Wie snapt dit??!! Ik krijg dus wel goede prints, maar met een verkeerde instelling.

Rob52
Berichten: 643
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:35
Locatie: Gendringen
Contacteer:

Re: anet a6 extruder feed probleem

Bericht door Rob52 » 09 mei 2019, 20:52

Ik zou het zo ook niet durven zeggen. Probeer eens een andere slicer. Een eenvoudige is Repetier Host. Of in Cura een andere G-code flavor kiezen, bijvoorbeeld Marlin. De firmware van de A6 is een Fork van Marlin (zover ik weet), proberen kan geen kwaad.

Ik ben trouwens wel benieuwd wat voor resultaat je krijgt met een filament calibratie met die instelling van 900 stappen per mm. Dan werk je direct in het menu en met de firmware. Dan zou je bij een doorvoer van 10 mm ca. 100 mm als resultaat moeten krijgen. Ervan uitgaande dat 95 stappen normaal is.
Groeten, Rob.

* Gemodificeerde Anet A8
* Anycubic Kossel Lineair Plus

Bobby
Berichten: 40
Lid geworden op: 24 dec 2017, 23:22
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: anet a6 extruder feed probleem

Bericht door Bobby » 09 mei 2019, 21:40

IK heb voor jou ook even een 30x30x15 open kubus met 0,8 mm bodem en 1 mm wanden gesliced (1,75 mm filament, 0,4 nozzle, 0,2 layer height, flow 100%, NB: met Cura V4.0.0) en krijg bij de skirt al meteen veel grotere extruder waardes:

Code: Selecteer alles

TYPE:SKIRT
G1 F2700 E0
G1 F1500 X90.845 Y90.138 E0.02102
G1 X91.359 Y89.769 E0.04206
G1 X91.915 Y89.469 E0.06307
G1 X92.504 Y89.241 E0.08408
G1 X93.118 Y89.089 E0.10512
G1 X94.009 Y89.009 E0.13487
G1 X125.991 Y89.01 E1.1986
G1 X126.622 Y89.05 E1.21963
G1 X127.243 Y89.169 E1.24066
Je kan dus stoppen met dingen aan je printer veranderen want er is iets verkeerd in je slicer.
Staan je instellingen "Material --> Flow" en "Material --> Initial Layer Flow" beide op 100%?

Als je de originele gcode files nog hebt die op de SD kaart stonden toen de printer geleverd werd, zou je de kleinste kunnen printen. Ik durf te wedden dat je daar geen underflow hebt.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten