3D printen in de bouwbranche

Deel hier nuttige informatie en links over 3D printen
Plaats reactie
dkoopman
Berichten: 2
Lid geworden op: 30 apr 2015, 14:16
Contacteer:

3D printen in de bouwbranche

Bericht door dkoopman » 30 apr 2015, 14:48

Dag allemaal,

Zoals jullie ongetwijfeld weten, ontwikkeld de 3D print branche zich in razend tempo. De laatste tijd zien we steeds meer hoogwaardige toepassingen in de media voorbij flitsen die veelal een toepassing vinden in de medische-, automotive- en luchtvaartbranche. Dusdanig hoogwaardige toepassingen vinden we naar mijn mening helaas nog niet direct in de bouwbranche.

Er zijn natuurlijk een aantal ontwikkelingen bekend als het printen van huisvesting in China, het printen van beton door CyBe, het printen van het grachtenpand door DUS en Heijmans en het printen van een stalen knoop door Arup. Stuk voor stuk prachtige ontwikkelingen en initiatieven waarbij de ene ontwikkeling meer doorontwikkeling vraagt dan de andere toepassing.

3D printen in de bouw is het onderwerp waar ik bezig ben om op af te studeren voor de studie Bouwkunde. Als onderdeel van mijn onderzoek ben ik scenario's aan het bedenken die mogelijk in de toekomst werkelijkheid kunnen worden als gevolg van doorontwikkeling en nieuwe initiatieven.

In het kader van het bedenken van scenario's voor het 3D printen in de bouw vraag ik mij af hoe jullie de toekomst zien van 3D printen in de bouw. Welke mogelijkheden zien jullie op dit moment zonder daarbij vast te houden aan de beperkingen waar men op dit moment nog tegenaan loopt?

Een mogelijkheid van het 3D printen in de bouw is bijvoorbeeld dat de voordelen van het printen van beton middels de FDM techniek (als snelheid en materiaalreductie t.o.v. conventioneel) gecombineerd wordt met de conventionele productiewijze onder geconditioneerde omstandigheden van prefab beton elementen.

Ik ben zeer benieuwd tot welke (concept) toepassingen voor de bouw jullie komen.

Alvast bedankt!

Jean-Paul
Moderator
Berichten: 101
Lid geworden op: 10 feb 2012, 22:03
Contacteer:

Re: 3D printen in de bouwbranche

Bericht door Jean-Paul » 30 apr 2015, 22:03

Ik denk zelf dat het nooit iets gaat worden. Architectuur en constructies laten zich niet beperken door techniek en 3D printen doet dat wel. De alternatieven zullen altijd sneller zijn om te bouwen, beter isoleren, sterker zijn en meer creatieve mogelijkheden bieden. Ook al zou de techniek van 3D printen met beton verbeteren, je blijft met een slagroomspuit werken en dat zie je aan de organische vormen en ribben van de lagen. De experimenten die nu te vinden zijn op dit gebied geven een leuk beeld van de mogelijkheden maar laten ook zien dat het verre van toepasbaar is. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen.

Hoe vloeibaar moet beton zijn om het tot een bepaalde (grotere) hoogte te kunnen vervoeren door een buis en hoe snel kan beton drogen en hoe dik moet het zijn om een volgende laag te kunnen dragen? Ook dit zal een probleem zijn verwacht ik.

Ik ben geen specialist op dit gebied maar het project in Amsterdan waar een huis geprint wordt is leuk en gewaagd. Het lijkt wel eerder een statement dan een vooruitgang omdat het lang duurt, alsnog arbeidsintensief is en het beperkt gebruik van materiaal draagt niet echt bij aan een indrukwekkend eindresultaat.

dkoopman
Berichten: 2
Lid geworden op: 30 apr 2015, 14:16
Contacteer:

Re: 3D printen in de bouwbranche

Bericht door dkoopman » 01 mei 2015, 11:35

Bedankt voor je reactie Jean-Paul. Interessant om je gedachten over 3D printen in de bouw te lezen.

Wat betreft het project van DUS en Heijmans ben ik het met je eens dat ik hier ook niet de directe potentie van inzie. Het is op dit moment meer een research project waarbij er gekeken wordt naar de mogelijkheden van het printen van kunststof dan dat kunststof woningen een toekomst zullen zijn. Vraag die je bij dit initiatief automatisch stelt is natuurlijk wie er in een kunststof woning zou willen wonen. Het project is wel waardevol in de zin dat er veel kennis wordt opgedaan van het printen van kunststof.

Het printen van beton zie ik wel gebeuren. Zoals al eerder aangegeven heeft CyBe aangetoond dat het mogelijk is en er zeer veel tijdswinst behaald kan worden. Beton dat ze printen is in 10 min te belasten door een persoon en het is een kwestie van uren voordat de constructie belast kan worden met een vloerconstructie. Het drogen van het beton gaat met zo'n snelheid dat het bijna niet mogelijk is om de betonbaarden met de hand glad te trekken. Het doel van CyBe is om in een fractie van de conventionele bouwduur een casco te kunnen printen. Helaas staat de huidige regelgeving het op dit moment nog niet toe om een (deel van de) constructie te printen. Dit heeft wel nog doorontwikkeling nodig maar bied in mijn ogen zeker perspectief.

Er wordt trouwens ook vezelversterkt beton geprint op poederbasis waarvan geclaimd wordt dat dit sterker is dan conventioneel gewapend beton. Echter ligt de snelheid hiervan dusdanig laag dat het naar mijn mening nog niet opweegt tegen het conventionele. (google op: material design and analysis for 3d printed fiber reinforced cement, het is een PDF bestand)

Naar mijn mening zal het 3D printen geen bekende productietechnieken vervangen maar ontstaat wel de mogelijkheid deze door te ontwikkelen tot een nóg betere productmethode.

3Dwim
Berichten: 562
Lid geworden op: 05 feb 2018, 16:00
Locatie: In het midden van NL
Contacteer:

Re: 3D printen in de bouwbranche

Bericht door 3Dwim » 08 feb 2018, 14:40

Hallo,

Oud topic even leven inblazen !
Ik kreeg vorig jaar de uitnodiging om een snaar Amsterdam te komen om naar het 3D te printen huis te gaan kijken.
Tip: doe het niet als je niet in de buurt bent.

Ik vond het zwaar tegenvallen.
(Geen koffie ! En we waren met een groep en op uitnodiging.) :(
De onwikkeling en aanpak vond ik en niet alleen ik nog steeds amateuristisch. Toen ik opperde waarom ze geen robot arm gebruikten dan aangepaste graafmachine arm keek men mij vreemd aan.
Terwijl lasrobots in de autoindustrie algemeen goed zijn en nauwkeurig werken. In het "lab" zag ik alleen een enorme 3D printer staan. Maar ja is dat ontwikkelen ? Vier palen op de hoek van het bouwperceel en dan een 3D printer bouwen ?

Verder geen huis gezien, niets nada, riente.

Er wordt veel gefocust op materiaal. Maar bij elk nieuw materiaal moet men weer van voren af aan beginnen met afstellen.
En nog steeds alleen plastics. Geen beton, geen special printkop met meelopende bekisting, wapenings versnipperaar of iets dergelijks.
Geen onderzoek naar een nauwkeurige manier om met een lange hydraulische arm nauwkeurige bewegingen te maken.

Geen idee of dit echt is, ik twijfel.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten